UX/UI-Jussi
Innostavaa ongelmanratkaisua paremman arjen puolesta
Jussi Elo tuli Citrukselle UX/UI-suunnittelijaksi vuonna 2016, takataskussaan AMK-insinöörin paperit ja kasa matematiikan yliopisto-opintoja.
– Opintojen jälkeen olin töissä mainosalalla, mutta vahva kiinnostus verkkosivuihin, käyttöliittymien ja grafiikoiden suunnitteluun sai lopulta hakeutumaan Citrukselle. Täällä pääsen tekemään luovaa ongelmanratkaisua ja kehittämään toimivampia ratkaisuja asiakkaille – ja siinä samassa kehittymään itse, hän sanoo.
Oppiminen ja osaamisen kehittäminen ovatkin Elolle tärkeitä työnteon moottoreita: jatkuvasti kehittyvällä alalla pitää – ja saa – opiskella uutta ja seurata trendejä.
– Olen taas palannut yliopisto-opintojen pariin ja teen niitä töiden ohessa. Esimerkiksi tilastotieteiden tuntemus antaa hyvät lähtökohdat esimerkiksi web-analytiikan hyödyntämiseen ja kehittämiseen.
Opinnot ja koulutus eivät kuitenkaan näyttele pääroolia Citruksella. Titteleitä ja oppiarvoja enemmän merkitsee – ehkä kliseisestikin sanottuna – asenne ja se, että haluaa tehdä työnsä viimeistellysti.
– Monet citruslaisista ovat vannoutuneita tech-puolen tekijöitä, mutta meille voi tulla hyvin monenlaisista taustoista. Täällä on hyvä ja tukeva ympäristö, jossa voi oppia valtavasti tosi asiantuntevilta tyypeiltä, Elo kertoo.
Reilu ja sopivan kokoinen
Yksi Citruksen monista positiivisista puolista on Elon mukaan yrityksen koko.
– Me emme ole suuryritys, jossa ihmisistä tulee yksilöiden sijaan massaa. Toisaalta Citrus ei myöskään ole liian pieni. Täällä pääsee mukaan mielenkiintoisiin ja isoihinkin projekteihin – sellaisiin, joihin yksityisyrittäjillä ei välttämättä ole resursseja.
Elon mukaan Citruksessa on helppo tuoda omia mielipiteitä ja kehitysideoita esille. Oman työn sisältöön voi vaikuttaa ja työajatkin voi säätää itselleen sopiviksi. Tekemisen vapauteen ja luottamukseen liittyy tietysti myös vastuu.
– Täällä on luottamusta työntekijöihin ja vapauden mahdollistava vastuu kannetaan yhdessä. Kaikessa mitä tehdään, pitää kunnioittaa toisia ja tehdä juttuja niin, että huomioidaan muutkin. Ulospäin se näkyy hyvänä palveluasenteena ja fiksuina ehdotuksina asiakkaille, Elo summaa.
Millaisia projekteja UX/UI-suunnittelija sitten konkreettisesti pääsee työssään tekemään?
– Teemme paljon töitä kunta-alan organisaatioille sekä esimerkiksi joukkoliikenteen ja kulttuuripuolen toimijoille. Asiakkuuksissakin on kuitenkin varaa valita, ja halutessaan meillä pääsee tekemään lähes kaikkea perinteisempien verkkosivutoteutuksien ja tietoturvaratkaisujen väliltä. Asiakasprojektien lisäksi meillä on myös omat tuotteemme, kuten myGDPR-palvelu.
Omassa työssään Eloa inspiroi erityisesti arjen palvelukokemuksien kehittäminen.
– Esimerkiksi joukkoliikenteen käyttäjänä tiedän itse, miltä tuntuu, jos jokin juttu ei toimi kunnolla. Kehittämällä toimivia ratkaisuja pääsen parantamaan ihmisten arkea.
Tällä hetkellä Citrus menee vauhdilla eteenpäin: yritystä kehitetään jatkuvasti yhdessä ja töitä riittää.
– Olen kuullut sellaisestakin, että ihmiset ovat vaihtaneet työpaikkaa ja joutuneet sitten pyörittelemään peukaloitaan. Meillä pääsee heti hommiin, eikä ala tällä hetkellä näytä ainakaan hiipumisen merkkejä, Elo sanoo.
Tehokas ja tuottava työnteko ei kuitenkaan tarkoita ryppyotsaista puurtamista vuorokaudesta toiseen. Vastikään toteutetun työhyvinvointikyselyn mukaan työssä viihtyminen on Citruksessa erinomaisella tasolla.
Jengillä on hauskaa täällä. Kehitämme jatkuvasti työskentelytapoja ja pyrimme muuttamaan juttuja koko ajan parempaan suuntaan. Esimiestyö oli työhyvinvointikyselyssä ihan kärkikohtia, ihmisillä on sellainen olo, että heitä kuullaan ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa.
Se, että työntekijät viihtyvät, heijastuu tietenkin myös työn tuloksiin. Kun työyhteisö toimii ja tuottaa raikkaita ratkaisuja, se näkyy myös asiakkaiden tyytyväisyydessä.
– Raikkaus ja reiluus ovat tärkeitä juttuja meidän tekemisessä. Asiakkaallekin jää silloin hyvä fiilis, eikä vaikutelmaa tunkkaisesta it-talosta, Elo naurahtaa.
Kiinnostuitko? Hae meille työkaveriksi!