Avoin koodi avuksi kuntien verkkosivukehitykseen
Kunnan verkkosivut kuulostavat tylsältä paikalta, jonne on koottu kunnan virkamiesten yhteystietoja ja listauksia kunnan tapahtumista. Eihän niiden nyt tarvitse niin kummoiset olla? Pahemmin ei voisi ajatuskulku mennä pieleen. Verkkosivut ovat kunnan käyntikortti ja etusivu, joka valitettavan usein jää vaille sille kuuluvaa arvostusta. Liian usein sivut on tehty yhden toimialan ehdoilla ja kehitystyö on päättynyt julkaisuun.
Viimeistelty kokonaisuus josta kunnan eri palvelut on helppo löytää, voi kuitenkin olla se vedenjakaja, joka kääntää esimerkiksi tonttihankintapäätöksen kunnan eduksi. Kunnat kuitenkin kilpailevat asukkaista ja yrityksistä alueellaan.
Pienemmille kunnille verkkosivuprojekti voi olla suuri ponnistus, koska se on tietojärjestelmäprojekti, eivätkä sellaiset aina ole mitään läpihuutojuttuja. Me Citruksella olemme nähneet monenlaisia projekteja ja niihin kaikkiin liittyy omat kommervenkkinsä.
Ja jottei asia olisi liian helppoa ja suoraviivaista, kunnille tulee uusia velvollisuuksia palvelutietojen osalta ensi heinäkusta lähtien. Tuolloin tiedot kunnan palveluista pitää löytyä kansallisesta palvelutietovarannosta (PTV). Eli sama tieto, joka syötetään kunnan omille sivuille pitää myös ylläpitää PTV:ssä. Tämä on tietysti järkevää ratkaista tekemällä integraatio, joka tuota tietoa siirtää automaattisesti kunnan sivujen ja PTV:n välillä.
Onneksi tähän kuntien haasteeseen löytyy ratkaisu. Turku ilmoitti syyskuun alkupuolella avaavansa oman turku.fi-koodinsa kaikkien kuntien ja kaupunkien käyttöön. Citrus on ollut mukana muutaman muun palveluntuottajan kanssa Turun koodin kehittämisessä ja paketoinnissa.
Koodin pohjalta on helppoa ja melko nopeaa kehittää minkä tahansa kunnan verkkosivut. Parasta tilanteessa on se, että Turku on jo ratkaissut erilaisia ongelmia ja haasteita omassa projektissaan. Nyt nämä ratkaisut ovat muidenkin kuntien käytettävissä. Koodi on avoin, joka tarkoittaa sitä, että kunta voi kääntyä monen palveluntarjoajan puoleen ja valita mieleisensä. Mahdollista on jopa resurssoida kehitys kunnan itsensä tekemäksi.
Citruksella on hyvä kokemus Turun koodin kehittämisen pohjalta auttaa muitakin kaupunkeja ja kuntia tässä asiassa. Ota rohkeasti yhteyttä, niin kerromme lisää!
Kunta-KaPA – Kansallisen palveluarkkitehtuurin edistäminen kuntasektorilla